logo cocktail recepten

Wat is een cocktail? (definitie, soorten, alcoholpercentage)

Een cocktail is een mengeling van verschillende dranken met minimaal drie ingrediënten, waarvan er twee drinkbaar moeten zijn en één alcohol moet bevatten. 
Deze worden gemixt om samen een specifieke smaak te creëren. Cocktails kunnen worden gemaakt met allerlei soorten dranken, zoals wijn, bier, likeur, whiskey, gin, vodka, rum en tequila. Ze kunnen ook worden gemaakt met verschillende soorten mixers, zoals siroop, sap, melk, koffie of tonicwater.

Cocktails worden vaak geserveerd in speciale glazen, zoals martini-glazen, coupette-glazen of highball-glazen, afhankelijk van het soort cocktail. Ze worden vaak gedronken tijdens feestjes en sociale bijeenkomsten, maar kunnen ook worden geserveerd in bars en restaurants. Er bestaan talloze soorten cocktails, van klassiekers zoals de martini en de Old Fashioned tot moderne creaties met exotische smaken en ingrediënten.

Er bestaan talloze soorten cocktails, elk met hun eigen unieke smaak en bereidingswijze. Sommige van de bekendste cocktails zijn:

 • Martini: gemaakt met gin en witte vermouth, geserveerd in een lang, smal glas.
 • Old Fashioned: gemaakt met whisky, suiker, bitters en sinaasappelschil, geserveerd in een kort, dik glas.
 • Daiquiri: gemaakt met rum, limoensap en suiker, geserveerd in een lang, smal glas.
 • Margarita: gemaakt met tequila, Cointreau en limoensap, geserveerd in een coupette-glas.
 • Mojito: gemaakt met rum, limoensap, suiker, munt en soda, geserveerd in een hoog, smal glas.


Er zijn ook veel moderne cocktails die zijn gemaakt met exotische smaken en ingredienten. Sommige voorbeelden hiervan zijn:

 • Cosmopolitan: gemaakt met vodka, Cointreau, cranberrysap en limoensap, geserveerd in een coupette-glas.
 • Pina Colada: gemaakt met rum, ananas- en kokossap, geserveerd in een lang, smal glas.
 • Sex on the Beach: gemaakt met vodka, sinaasappellikeur, cranberrysap en perziksap, geserveerd in een lang, smal glas.

Er zijn talloze manieren om cocktails te bereiden, afhankelijk van het soort cocktail en de voorkeuren van de barman of -vrouw. Sommige cocktails, zoals martini’s en gin tonics, zijn gemakkelijk te maken door alleen de ingredienten te mengen in een glas met ijs. Andere cocktails, zoals de mojito en de Old Fashioned, vereisen wat meer werk, zoals het fijnstampen van muntblaadjes of het muddelen van sinaasappelschil.

Over het algemeen geldt dat de volgende stappen worden gevolgd bij het bereiden van cocktails:

 1. Kies de juiste glazen: afhankelijk van het soort cocktail dat je wilt maken, heb je bepaalde glazen nodig. Kies bijvoorbeeld een lang, smal glas voor een martini of een kort, dik glas voor een Old Fashioned.
 2. Voeg de alcohol en andere vloeistoffen toe: voeg de alcohol en andere vloeistoffen, zoals siroop, sap of melk, toe aan het glas. Gebruik de juiste hoeveelheden om de smaak te verkrijgen die je wilt.
 3. Voeg ijs toe: voeg ijsblokjes toe aan het glas om het drankje te koelen. Hoe meer ijs je toevoegt, hoe kouder het drankje zal zijn.
 4. Roer alles goed door elkaar: roer alles goed door elkaar met een barlepel of een rietje om de smaken te mengen.
 5. Garneer het glas: garneer het

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X